7/24/2013

Kürtaj Nedir?

TrendSağlık takipçilerine kürtaj hakkında bilgi verelim istedik. İnternetten kısa ve öz bir şekilde yapılmış olan açıklamayı burada paylaşıyoruz.


Kürtaj nedir?

Kürtaj kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının en sık uyguladığı küçük cerrahi operasyonlardan biridir.
En sık, istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması için uygulanmakla beraber düşük oluşması sonrası kanamanın durdurulması ve rahim içinin temizlenmesi için, düzensiz kanamalarda bir yandan kanamanın durdurulması, öte yandan rahim içinden alınan parçaların patolojik incelemesiyle tanı konulması için kullanılır.

Kürtaj kelime olarak ne demektir?

Kürtaj veya küretaj Kelime olarak kazıma anlamına gelse de günümüz modern tıbbında istenmeyen gebelikte rahim tahliyesi vakum yöntemi denilen ve rahim iç tabakasına zarar vermeyen özel bir yöntemle yapılır ve metalden yapılmış "rahim içi kazıma aletleri" gerekli görülmekdikçe kullanılmaz. Gebelik dışındaki nedenlerle uygulanan kürtajlarda ise geleneksel, yani küret adı verilen metal aletlerle yapılan kürtaj uygulanmaktadır.

Not: Kürtaş,kürdaş gibi kelimeler yanlıştır, doğrusu kürtaj veya küretaj olmalıdır. Halk arasında kullanılan eş anlamlı kelimeler "istenmeyen hamilelik veya istenmeyen gebelik sonlandırması", "bebek aldırma" ve "çocuk aldırma" şeklindedir ve istenmeyen gebelik için uygulanan kürtajı tarif etmek için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...